Tech’s dealmaking machine finds another gear, but still above pre-pandemic levels



ARTICLE IS IN DUTCH ONLY | IN COOPERATION WITH IT MAGAZINE COMPUTABLE

Het aantal overnames en investeringen op de ict-markt in Nederland lag in het derde kwartaal een stuk lager dan het eerste en tweede kwartaal van 2022 en dezelfde periode in 2021. Toch spreekt financieel adviesbureau CFI, gespecialiseerd in fusies en overnames, van een goede zomer. 

Het aantal, door CFI en Computable, geregistreerde transacties op de Nederlandse ict-markt in het derde kwartaal komt uit op 108 tegenover 151 in het tweede kwartaal van 2022. Vorig jaar stond de teller aan het eind van de periode juli tot en met september zelfs op 155 deals. Maar toen was er een inhaalslag door COVID-19 gaande én volop kapitaal beschikbaar met veel belangstelling vanuit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. ‘In het derde kwartaal van 2022 is dit genormaliseerd, vergelijkbaar met het niveau pre-COVID-19 van dezelfde periode in 2019. Er was ook weer sprake van een zomereffect: doorgaans worden er door het vakantieseizoen minder transacties gesloten’, zegt Randy de Visser, Vice President in het ict-team van CFI.

Niet dat er geen kapitaal meer aan het werk gezet wordt in de ict-sector, vult Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, aan. ‘Dat is er nog steeds. Door de voortdurende digitaliseringsslag en de terugkerende inkomsten blijven ict-bedrijven interessant voor kapitaalverschaffers. Alleen, investeerders zijn wel selectiever geworden. Waar voorheen regelmatig een biedingenstrijd zichtbaar was, zie je nu dat snelgroeiende bedrijven nauwkeuriger worden bekeken op hun potentie en het due diligence uitgebreider is. Je merkt dat kapitaalverschaffers minder kapitaal willen alloceren aan de meest risicovolle deelnemingen, door een mogelijke recessie die op de loer ligt en de geo-politieke spanningen.

Add-on acquisities

Desondanks blijven add-on acquisities populair, waarbij bedrijven met steun van een investeerder een actieve buy-and-build strategie wordt nagestreefd in een bepaald segment een sterke marktpositie innemen. Een voorbeeld hiervan is Broad Horizon dat in augustus Iquality overnam, een Nijmeegse specialist in het ontwerpen, ontwikkelen en ondersteunen van bedrijfsspecifieke cloudapplicaties. De acquisitie past in het uitbouwen van het Microsoft-platform van de Amsterdamse ict-dienstverlener, waar eerder investeerder EMK Capital instapte. Een ander voorbeeld is de Eindhovense digitale marketeer Happy Horizon. Dat kocht in juli met steun van geldschieter MG Partner het it-agentschap Get Hooked uit ‘s-Hertogenbosch en betekende de zesde acquisitie van dit jaar. De van oorsprong Eindhovense bureaugroep telt inmiddels ruim zeshonderd medewerkers. Ook zorgautomatiseerder SDB liet zich weer gelden en nam het Rotterdamse Timeff, leverancier van het elektronisch patiëntendossier Emma, over in september, gesteund door Main Capital.

Private equity

Daarnaast is het derde kwartaal ook goed voor een aantal PE-exits: zo werd het Nederlandse Ultimo Software Solutions verkocht door Gilde Equity Management aan IFS, een Zweedse leverancier van enterprise resource planning (erp)-software. Ultimo Software Solutions uit Nunspeet levert software voor beheerprocessen. Met de overname versterkt IFS zijn EAM (enterprise asset management)-tak. Het ERP-concern wordt gesteund door investeerder EQT met Hg capital en TA Associates als minderheidsaandeelhouders.

Andere voorbeelden zijn de verkoop van Eshgro, Microsoft-dienstverlener van Holland Capital aan Total Specific Hosting (TSH), een bedrijvengroep op het gebied van managed sourcing voor web- en cloudhosting. Sentia is in het derde kwartaal verkocht door Waterland Private Equity Investment aan het Amerikaans beursgenoteerde Accenture.

Zowel Schuitevoerder als De Visser zijn benieuwd hoe het slotkwartaal van 2022 zal presteren. Maar het lijkt er op dat er nog steeds geen sprake is van een negatief marktsentiment, zoals in andere sectoren wel zichtbaar is. Daardoor komen er in het lopende vierde kwartaal toch nog steeds allerlei deals op de Nederlandse ict-markt voorbij.

Opmerkelijke deals

Een greep uit het overzicht van het derde kwartaal van 2022:

Juli

– Systeemintegrator Zetacom uit Zoetermeer heeft communicatiespecialist Ooperon overgenomen met financiële steun van Gilde Healthcare Partners. Met dit bedrijf uit Breda breidt Zetacom zijn portfolio uit met een aantal specialistische alarmeringssystemen voor de zorg. Ook is Ooperon, dat als een zelfstandige dochteronderneming blijft opereren, actief voor justitiële inrichtingen.

– Het defensieconcern Thales, dat zich steeds meer beweegt richting cybersecurity, lijft voor honderd miljoen euro het Nederlandse OneWelcome in. Met de overname versterken de Fransen hun positie op gebied van identity and access management (IAM). OneWelcome ontstond een jaar geleden uit een fusie tussen IWelcome uit Amersfoort en OneGini uit Woerden.

Vitec, een Zweedse leverancier van niche-software voor verticale markten in Noord-Europa, liet zijn oog vallen op ABS Laundry Business Solutions, een internationaal opererende leverancier van software voor wasserijen uit Boxtel.

Moving Intelligence, automatiseerder voor auto’s en andere assets, haalde in 2020 kapitaal op bij de investeerders Volpi Capital en Surmount Ventures. Daarmee kocht het onder meer afgelopen juli de AMI Group, een Britse aanbieder van locatie- en beveiligingsoplossingen.

Augustus

Main Capital Partners heeft het meerderheidsbelang in Avinty overgenomen van een andere investeerder, Gilde Equity Management. Zorgautomatiseerder Avinty is ontstaan uit de gevestigde namen Impulse Info Systems, NederCare, Vir e-Care Solutions, Jouw Omgeving, Roosterplatform en Karify.

– De Engelse participatiemaatschappij IK Partners nam het ict-adviesbureau IG&H uit Utrecht over. Bij het ict-adviesbureau, dat zo’n dertig geleden begon als klassieke managementconsultancy maar zich de laatste jaren richt op digitale transformatie, werken zo’n 350 man. IG&H was een van de strategische adviseurs van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gedurende de COVID-19-epidemie.

Total Specific Hosting (TSH), een bedrijvengroep op gebied van managed sourcing voor web- en cloudhosting, haalde Microsoft-dienstverlener Eshgro binnen dankzij familie-investeringsmaatschappij Strikwerda.

September

– Ict-adviesconcern Accenture sloeg zijn slag met de inlijving van cloudspecialist Sentia (exit investeerder Waterland). Het gaat om de activiteiten in Nederland, België en Bulgarije. De Deense tak van Sentia wordt niet overgenomen.

– Investeerder NIBC nam begin 2022 een minderheidsbelang in Nextview Consulting. Met het extra kapitaal wil dit Salesforce-adviesbureau uit Eindhoven versneld groeien in Europa. In september volgde de aankoop van de Tsjechische branchegenoot Mooza Inspire.

– Databedrijf Argaleo krijgt groeikapitaal van het Bossche Investeringsfonds (BIF). De scale-up uit Den Bosch verzamelt en koppelt data aan een digitale 3d-kopie van een stad of regio, een zogenaamde digital twin. Argaleo timmerde in de coronatijd aan de weg met een anderhalvemetertool om bijvoorbeeld de drukte in binnensteden te meten en te bewaken.

News & insights

See all news & insights

News articles

Education & Training Sector M&A Market Trends

Read more
News articles

Welcome to CFI Spain!

Read more
News articles

Software & IT Services M&A in the UK in Q4 2023

Read more
Scroll to Top