Your local office
We are looking for the closest office..

Dealmaking rebound drives busiest summer for tech M&A on record (article in Dutch)

De afgelopen zomermaanden is het behoorlijk druk geweest op de markt van ict-overnames en -investeringen in Nederland. Met 116 geregistreerde transacties blijkt het derde kwartaal zelfs drukker te zijn dan de eerste twee kwartalen van 2020. In België was er ook dynamiek zichtbaar, maar met 29 deals scoorde daar het derde kwartaal minder dan de twee driemaands-periodes daarvoor.

Vaak wordt er in de zomerperiode juli tot en met september gas teruggenomen bij het sluiten van deals. Maar deze zomer is er juist sprake van gas geven, in elk geval in Nederland. Dat blijkt uit het overzicht van geregistreerde overnames, fusies

Drukke periode

Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, merkt op dat de afgelopen zomer voor andere sectoren dan de ict eveneens een drukke periode was. ‘Er is nog steeds geld beschikbaar; investeerders moeten dit aan het werk zetten.’ Wel ziet hij dat er in de ict-sector minder grote transacties zijn: kapitaalverschaffers hebben in het derde kwartaal vaker gekozen voor add-on-investeringen met hun bestaande participaties dan voor een nieuw avontuur. ‘Wij tellen minder platforminvesteringen, waarbij een investeerder instapt bij een nieuw bedrijf en dat daarna met overnames gaat uitbouwen. Ze richten zich nu liever op het versterken van hun huidige portfolio.’

_______________________________________________

“Investeerders moeten geld aan het werk zetten”

_______________________________________________

Voorlopig lijkt het erop dat het overnametempo in het vierde kwartaal niet afneemt, maar dat hangt ook af van de beslissing of er nog een strengere lockdown komt. De CFI-adviseurs wijzen naar België, waar in het tweede kwartaal van dit jaar een hardere lockdown bestond dan in Nederland. Daar liep het aantal transacties wel terug in het derde kwartaal van 2020. De teller bleef steken op 29, tegenover 38 in het tweede en 42 in het eerste kwartaal van 2020. Al zijn de eerste transacties in het vierde kwartaal in België ook alweer geteld.

Anywhere365 en Techone

De coronacrisis heeft ook positieve effecten, met name voor die segmenten in de ict-industrie die een ondersteunende rol spelen bij het thuiswerken. Denk aan cloud-videoconferencing, inrichten van remote desktops, managed services. Schuitevoerder wijst op een bedrijf als Anywhere 365; dat groeit als kool. Het Rotterdamse bedrijf levert zakelijke communicatiesoftware en heeft in korte tijd drie overnames gedaan, ondersteund door investeerder Bregal Milestone. Na QMessenger uit Dordrecht en het Haagse Interchange, kocht Anywhere 365 afgelopen juli Peter Connects uit Maassluis, een aanbieder van unified collaboration software, zoals Microsoft Teams, Cisco Webex Calling en Broadworks.

_______________________________________________

“De coronacrisis heeft ook positieve effecten”

_______________________________________________

De Visser noemt Techone als een voorbeeld van een bedrijf dat in Nederland een landelijke positie aan het opbouwen is op het vlak van managed ict- en telecomservices voor middelgrote en kleine bedrijven. Het derde kwartaal leverde maar liefst vier overnames op: drie hostingpartijen (Protagonist, Mijnserver en Domeinwinkel) en Rosecure, een verkoper van inbraakalarmsystemen en camerabeveiliging. Techone, waar investeringsmaatschappij Nedvest is ingestapt, heeft ook in oktober niet stilgezeten en kocht hostingbedrijf Hosted en werkplekdienstverlener ICT Insight.

Aaneenrijgen

Ook Total Webhosting Solutions (onderdeel van Strikwerda Investments) weet van geen ophouden en rijgt de ene na de andere hostingovername aaneen. In de periode juli tot en met augustus ging het om de Nederlandse hostingbedrijven Skyberate, MageHost, QDC, IPS en Vevida en de Spaanse webhoster Evidalia. In oktober kwam daar nog eens Hosting Makelaar bij. CFI-adviseur De Visser vindt het niet onlogisch dat TWS ook buiten de landsgrenzen actief is en bijvoorbeeld in Spanje een positie wil opbouwen als aanbieder van webhosting, domeinregistratie en clouddiensten voor kleinere bedrijven. ‘Een commoditydienst, zoals webhosting, stopt niet bij grenzen en heeft volume nodig om winstgevend te blijven. Groei kan dus ook buiten Nederland.’

Volgens De Visser zijn er in de afgelopen drie maanden ook nog behoorlijk wat deals gesloten op de bedrijfssoftwaremarkt en in de telecom/glasvezelbranche. Opvallend is dat cybersecurity wat is teruggevallen, een segment dat tot voor kort booming was. ‘Daar heeft private equity even pas op de plaats gemaakt, waarschijnlijk vanwege de hoge verkoopprijzen die worden gevraagd.’

Intracto en NRB

Schuitevoerder stipt ook nog de digitale marketing aan als veelbelovend groeisegment. Vanuit België bouwt Intracto bijvoorbeeld een Benelux-platform voor digitale marketing en web-ontwikkeling op. Ook in het derde kwartaal was het agentschap bijzonder actief, met acquisities van One Shoe (Utrecht), Bake & Company (Gent) en Burst (Rotterdam). Het bedrijf uit Herentals krijgt financiële ruggensteun van investeerder Waterland.

Een ander Belgisch bedrijf dat zich laat gelden is de Waalse ict-dienstverlener NRB (Network Research Belgium). Het bedrijf uit Herstal is zowel actief in de publieke als private sector en heeft groeiambities. Het versterkte zich eerder dit jaar al met People & Technology, Computerland en Infohos. Daar kwam in het derde kwartaal de it-integrator Prodata Systems bij en deze maand het Franse Trigone Informatique, gespecialiseerd in het beheer en onderhoud op afstand van mainframe-systemen en gedistribueerde omgevingen. NRB, onderdeel van de Waalse verzekeraar Ethias, is met een geconsolideerde omzet van ruim 350 miljoen euro en zo’n 2.600 medewerkers een van de grootste Belgische ict-dienstverleners.

Overzichten

 

 

Related news

Contact person

Ramon Schuitevoerder