Your local office
We are looking for the closest office..

IT M&A activity in the Benelux set a phenomonal record in both deal count and value | 2021

ARTICLE IS IN DUTCH ONLY | IN COOPERATION WITH  IT MAGAZINE COMPUTABLE

Hoewel het slotkwartaal wat achterbleef, is in 2021 opnieuw een record aantal deals op de Nederlandse ict-overnamemarkt gesloten: 556 tegenover 476 deals in 2020. Het blijft onverminderd druk op de Nederlandse ict-overnamemarkt. Er is nog steeds veel geld beschikbaar onder (internationale) investeerders én er bestaat stevige concurrentie. Dit drijft de prijzen op.

 

Dat stelt financieel adviesbureau CFI vast naar aanleiding van de overzichten van het derde en vierde kwartaal 2021 dat het heeft samengesteld in samenwerking met Computable. Het overzicht van het derde kwartaal telt 155 geregistreerde transacties; het vierde kwartaal kwam uit op 138 deals. Met de 133 en 124 overeenkomsten uit respectievelijk het eerste en tweede kwartaal zijn er in 2021 in totaal 556 investeringsdeals gesloten, een nieuw record op de Nederlandse ict-markt.

Het vele beschikbare kapitaal is hierbij een terugkerend element, zegt Randy de Visser, associate in het ict-team van CFI, gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames. Dat geld moet in beweging worden gezet en gezien de nog steeds lage rente zoeken investeerders hun heil in het ondersteunen van veelbelovende groeibedrijven, zoals uit de ict-sector. Dat blijkt ook het toetreden van kapitaalkrachtige partijen die van oudsher in andere sectoren actief zijn maar hun vizier in de afgelopen tijd ook op de ict richten. Die sector is door de Covid 19-pandemie, met het massale thuiswerken en toegenomen ict-bestedingen tot gevolg, in de kijker gezet.

Prijsopdrijving
Een ander repetitief aspect is de groeiende belangstelling van Angelsaksische (lees Amerikaanse en Britse) investeerders die meer te besteden hebben en scherper op de wind varen dan hun Europese tegenstrevers. Dat drijft de prijzen op, stelt De Visser. ‘Partijen bieden tegen elkaar op.’ Waarbij overname multiples van tussen 10x en 20x de ebitda van een bedrijf betaalden om het eigendom te verwerven (ebitda = operationele winst vóór de aftrek van belastingen, rentekosten en afschrijvingen). In gevallen waar een negatieve ebitda wordt gerealiseerd kijkt men naar de recurring omzet o.b.v. (langdurige) contracten zoals bijvoorbeeld managed services contracten of SaaS subscriptions. Ook hier varieren de multiples sterk afhankelijk van de grootte en de groei van de recurring omzet.

Dat de markt uit het lood is geslagen, vindt Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, nog te vroeg om te stellen. Daarvoor gaat het de meeste it-bedrijven nog voor de wind. Maar hij erkent dat de druk op het rendement bij investeerders toeneemt door de stijgende overnamesommen. Partijen willen hun investering over een aantal jaren wel terugverdienen. Dat geldt zeker voor partijen die geld ophalen bij pensioenfondsen en private investeerders en dat vervolgens beleggen in bijvoorbeeld it-bedrijven.

Grotere pot met geld
De Angelsaksische overname-appetijt betekent niet dat er geen ruimte meer is voor Nederlandse danwel investeringsmaatschappijen uit andere landen, nuanceert Schuitevoerder. ‘Maar die hebben dan wel een grotere pot met geld nodig om hun slag te kunnen slaan.’ Hij wijst op de Nederlandse investeringsmaatschappij Main Capital die de daad bij het woord voegde en vorig jaar oktober met twee nieuwe softwarefondsen 1,2 miljard euro ophaalde. Ook de Noorse Visma Groep versterkte zich in 2021 door drie nieuwe investeerders aan te trekken en extra kapitaal los te peuteren bij een bestaande investeerder in ruil voor een groter belang.

Beide bedrijven lieten zich sowieso niet onbetuigd in het derde en vierde kwartaal van 2021. Visma nam de Nederlandse softwarebedrijven iAsset, Synaxion, Therapieland, My OnlineStore en Dialog over. Main liet zich gelden met maar liefst veertien transacties. De investeringsmaatschappij kocht in Nederland en daarbuiten de softwarebedrijven Björn Lundén, Qics, Oribi Id-solutions, Zig Websoftware en Textkernel en versterkte een aantal eerdere overgenomen bedrijven met add-on-acquisities: CPM4Care, Infent en Kindplanner Software (voor SDB Ayton), Way2Connect (voor Relyon), Zaurus (voor Enovation) Spendency (voor Onventis), Tog en Inforing (voor Exxellence, inmiddels omgedoopt tot Xxllnc) en People Test Systems (voor Assessio).

Kinderopvang
Volgens Schuitevoerder zijn die laatste soort transacties voorbeelden van de ‘buy & build’-strategie die veelvuldig wordt gehanteerd. Daarbij stapt een investeerder in bij een bedrijf waarna een riedel aan overnames volgt. Doel is om in een marktsegment een toonaangevend platform op te bouwen met een breed portfolio aan software en/of diensten. Een sprekend voorbeeld vindt hij de kinderopvangbranche. ‘Dat is een relatief jonge vertical met de nodige ‘papa-en-mama-bedrijven’. De laatste jaren zie je daar serieuzere softwareoplossingen verschijnen met aandacht voor wet- en regelgeving, personeelsplanning, facturering, oudercommunicatie en ketenprocessen. Dat trekt op een gegeven moment de aandacht van investeerders die instappen en middels acquisities een platform opbouwen.’

Schuitevoerder wijst op Main dat zorgautomatiseerder SDB Ayton ook wil laten groeien in de kinderopvang. SDB beschikte al over software voor salarisadministratie en business intelligence in deze sector; het overgenomen Kindplanner voegt daar software voor kindplanning en facturatie aan toe.

Platforms
De overname-overzichten bieden een waaier aan it-bedrijven uit allerlei deelsectoren. De Visser ziet er wel een paar uitspringen. Zo zijn er al het gehele jaar door deals op het vlak van digitale marketing, fintech, hosting/clouddiensten en SAP- en Microsoft Dynamics-specialisten.

Het valt hem op dat verscheidene investeerders grote platforms aan het bouwen zijn, zoals bij Techone (Nedvest Capital) en de Interstellar Group (Quadrum Capital). Die bouwen beide via overnames aan platforms voor it-infrastructuur en -dienstverlening. ‘In 2021 bleef het onverminderd druk en onze verwachting is dat dit in 2022 blijft’.

 

Related news

Contact person

Ramon Schuitevoerder